top of page

HELIOS v cloudu - bezpečné, efektivní a úsporné řešení

Vítejte ve věku digitální revoluce, kde se náš život přesouvá do oblak. Ano, dnešním tématem bude cloud. S cloudem v jakékoliv formě se určitě setkal již každý z nás. Není tomu zase tak dávno, co jsme připojili svůj první smartphone k počítači, do složky „Hudba“ si nahrávali své oblíbené hity, hledali složku „DCIM“, abychom si uložili fotografie z poslední rodinné sešlosti a zároveň si uvolnili trochu paměti. Obměna starého telefonu za nový byla pro všechny strašákem, jelikož jsme před sebou měli vidinu času, co strávíme přesunem dat z jednoho zařízení na druhé.

Dnes je situace zcela jiná. Nový telefon spustíte a v rámci několika vteřin máte před sebou dvě zařízení, která jsou s rozdílem roku výroby naprosto identická. Veškerá osobní data, kontakty, zprávy, fotografie, aplikace a jejich nastavení až po historii vyhledávání obsahuje vaše nové zařízení. V hlavní roli CLOUD.

Jak je to s využíváním cloud computingu v českém podnikatelském prostředí?

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, procento podniků, které používají placených služeb cloud computingu roste závratným tempem. Z průzkumu vychází, že od roku 2016, kdy služeb cloud computingu využívalo v průměru necelých 22% společností v českém podnikatelském prostředí se za dobu pouhých pěti let toto číslo zvýšilo na více jak 50%.

Cloudová platforma ERPORT

Informační systém HELIOS lze provozovat na platformě ERPORT. Jedná se o cloudovou platformu pro bezpečný a spolehlivý provoz. Na této platformě lze provozovat HELIOS Easy, HELIOS iNuvio a HELIOS Green. Mimo tyto systémy, lze v ERPORTu provozovat i další aplikace. V porovnání s tím, kdybyste provozovali systém přímo na vašich serverech ve vaší firmě, nepoznáte žádný rozdíl. Jediné, na co je třeba dát pozor, je zajištění konektivity z firmy do internetu. Pokud vám vypadne připojení k internetu, vypadne i připojení k podnikovému informačnímu systému. Stejně jako tomu je u firem s více pobočkami, když pobočka ztratí konektivitu do centrály se servery.

Výhodou je ovšem automatická univerzální přístupnost systému kdykoliv a odkudkoliv, jen prostřednictvím internetu. Veškeré přenosy dat mezi datovým centrem ERPORTu a vašimi počítači jsou samozřejmě šifrované 256bitovou hloubkou. Bez přístupových údajů se k vašim datům nikdo nikdy nedostane. Ani fyzicky. Datové centrum umožňuje přístup pouze držitelům čipové karty a příslušných biometrických údajů. Veškeré přístupy například servisních techniků k serverům jsou pečlivě evidovány a archivovány.

Jaké výhody vám může přinést vedení HELIOSu v cloudovém prostředí? Vyplatí se?

ERPORT vám umožní zapomenout na spoustu každodenních starostí spojených s provozem tak náročné a kritické IT infrastruktury, jakou podnikový informační systém pro každou firmu bezpochyby je. Nemusíte se starat o fyzické, protipožární ani kybernetické zabezpečení vašich serverů, ze kterých podnikový informační systém, případně i další aplikace provozujete. O vše se postaráme za vás, a to včetně aktualizací. Ty mnohdy dokážou nejednomu zkušenému IT profesionálovi přidělat mnoho vrásek na tváři.

ERPORT je provozován z datového centra umístěného na území České republiky. Žádná vaše data tak nikdy území našeho státu neopustí, což je klíčovým faktorem zejména při zpracovávání osobních údajů ve smyslu zákona. Z tohoto pohledu je tedy vše stejné jako ve vaší firmě.

Velmi výrazně odlišná je naopak garantovaná dostupnost vašeho systému. Zatímco ERPORT garantuje 99,99% dostupnost, tj. nejvýše 52 minut a 34 sekund výpadku za rok, běžná IT infrastruktura umístěná ve firmě je obvykle schopna garantovat 99% dostupnost, tj. 87,6 hodiny výpadku ročně – například kvůli výpadkům elektřiny, selhání hardwaru včetně například síťových prvků, problémům se softwarem atd. Přechodem na ERPORT tak získáte i mnohem větší dostupnost podnikového informačního systému.

Velkou výhodou ERPORTU je také nulová počáteční investice. Nemusíte kupovat ani instalovat žádné servery, síťové prvky, datová úložiště, zkrátka nic. ERPORT navíc nabízí fixní měsíční platbu na základě vámi požadovaného výkonu a rozsahu služeb. Ty lze samozřejmě v průběhu využívání služby kdykoliv změnit. Za nás se tedy provoz systému v cloudu rozhodně vyplatí!

bottom of page